Om everyday nature

Jeg hedder Susan Larsen, og det er mig, der står bag everyday nature.

Gennem everyday nature laver jeg naturbaseret sundhedsfremme; enkeltdage eller sammenhængende forløb med mental sundhed i fokus og naturen som vigtig medspiller. Jeg arbejder primært med sanse- og nærværsøvelser, med grounding, balance og grænser både fysisk og mentalt.

Alt sammen med udgangspunkt i naturen og med det formål at styrke en rolig og energifyldt kropsfornemmelse og at give hovedet en pause.

Jeg lægger stort vægt på, at du som deltager bliver fortrolig med redskaber, som du efterfølgende kan bruge, når du har brug for at holde fri i dit hoved og gerne vil være mere tilstede i dit liv.

Mit store ønske er, at vi som almindelige, travle mennesker kan få mere natur – og dermed øget sundhed – ind i vores hverdag.

Den store to timers vandretur i skoven kan ikke fremhæves nok, men lige så vigtigt er det med de små stunder i den helt nære natur; f.eks. et øjebliks fokus på en lille fin blomst, der skyder op mellem fliserne ved et busstoppested.

Om mig

Jeg startede everyday nature, fordi jeg tror på naturen. Naturen helbreder! Det har jeg mærket på min egen krop. Og min erfaring bakkes 100 % op af videnskaben – se næste afsnit ’Om naturterapi og naturens helbredende effekt’.

Jeg er oprindeligt uddannet cand.mag og har haft jobs i den offentlige administration, i Dansk Flygtningehjælp og i det private erhvervsliv.

Efter et kort forløb med stress, stak jeg en kæp i mit hamsterhjul og skiftede retning i arbejdslivet. Jeg blev optaget på en Masteruddannelse i Naturbaseret terapi og sundhedsfremme på Københavns Universitet og fik mit nuværende job på et bosted for mennesker med kognitive udviklingsforstyrrelser og autisme, hvor jeg som terapeutisk ressourcemedarbejder har særligt fokus på natur og udeliv.

Jeg har taget efteruddannelse i neuropsykologi og- pædagogik. Og har løbende lavet naturforløb for private og for institutioner under Køge kommune.

Min helt store passion er sundhedsfremmende aktiviteter i naturen.

Om naturterapi og naturens helbredende effekt

At bruge tid med naturen, at sanse den og føle forbundethed til den har en positiv effekt på mental træthed, stress og stressrelaterede sygdomme.

Det er altid sundt og godt at være i naturen, og med målrettede aktiviteter kan naturens helbredende effekt øges. Endvidere er bestemte naturkvaliteter mere egnede end andre, når vi skal heale og styrke os. I naturterapi og i naturbaseret sundhedsfremme arbejdes bevidst i sådanne naturmiljøer og med målrettede aktiviteter, der inddrager naturen.

Et utal af evidensbaserede forskningsresultater, der strækker sig fra slutningen af 1970’erne og frem til i dag, bekræfter naturens helbredende effekt.

Banebrydende var en undersøgelse fra 1984 lavet af Roger Ulrich. Roger Ulrich sammenlignede systematisk patienter, der efter en hjerteoperation blev placeret enten med udsigt til andre bygninger eller med udsigt til natur. De patienter med udsigt til natur kom sig hurtigst; de blev i gennemsnit hjemsendt en dag hurtigere og havde brug for mindre medicin.

I slutningen af 1980’erne kom Rachel og Stephen Kaplans forskning, der udgør endnu et vigtigt fundament inden for feltet. De beskriver hhv. målrettet og spontan opmærksomhed. Den målrettede opmærksomhed er den, vi bruger i urbane, unaturlige miljøer og i forbindelse med vores arbejde, studier osv. Den målrettede opmærksomhed bruger vi i store dele af vores vågne tid. Den gør os trætte og kan aflede stress, hvis vi ikke sørger for at restituere. Den spontane opmærksomhed er den, vi bruger, når vi er i naturmiljøer. I naturen scanner vi ubesværet og instinktivt omgivelserne. Det kræver ingen energi, men giver derimod vores nervesystem mulighed for at hvile og restituere.

I Danmark udspringer megen forskning i naturens helbredende effekt fra Terapihaven Nacadia, der åbnede i 2011. Her laver Københavns Universitet forløb med naturterapi for stressramte, og har bl.a. haft krigsveteraner og unge der lider af tvangsoverspisning (BED) igennem succesfulde forløb.

For uddybende læsning:

Roger Ulrich (1984): View Through a Window May Influence Recovery from Surgery. Science 224, s. 420-421.

Kaplan, R. & Kaplan, S. (1989). The experience of nature. Cambridge University Press, Cambridge

Corazon, S. S., Poulsen, D. V., Sidenius, U., Gramkow, M. C., Djernis, D., & Stigsdotter, U. K. (2018). Konceptmanual for Nacadias naturbaserede terapi. Frederiksberg: Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.